sfpa-ikaros.gr

Εορτασμός “70 ΧΡΟΝΙΑ 336Μ”

11

Oct 13

0

Η Μοίρα συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1943 στην Almaza της Αιγύπτου κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και για δύο περίπου χρόνια έλαβε μέρος σε πλήθος πολεμικών αποστολών τόσο στο μέτωπο της ερήμου, όσο και στο Ευρωπαϊκό μέτωπο μετά το πέρασμα των συμμάχων στην Ιταλία αρχικά με αεροσκάφη τύπουHurricane και στην συνέχεια με τα πιο σύγχρονα τύπου Spitfire. Στα τέλη του 1944 γίνεται η πολυπόθητη επιστροφή στα πάτρια εδάφη και η συνέχιση του αγώνα κατά των δυνάμεων του άξονα μέχρι και τον τερματισμό των εχθροπραξιών με την παράδοση της Γερμανίας. Το τίμημα για την πολεμική δράση της Μοίρας αποτελεί η απώλεια δώδεκα ιπταμένων καθώς και η αιχμαλωσία άλλων τριών.
Δυστυχώς η επιστροφή στην πατρίδα και η προσδοκώμενη λήξη του πολέμου δεν συνδυάζεται με παύση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ελληνικό έδαφος. Η 336 συμμετέχει ενεργά και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου και συνδράμει αποφασιστικά στην λήξη αυτού με την χρήση των αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως Helldiver με τα οποία έχει εφοδιαστεί. Το τίμημα της ταραγμένης αυτής περιόδου ανήλθε σε οκτώ στελέχη.
Η πολυπόθητη ειρήνη θέτει την 336 ως κομμάτι της ΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η εισαγωγή στην εποχή της αεριοπροώθησης με τα αεροσκάφη Thunderjet και Thunderstreak απαιτεί την αφομοίωση των νέων τακτικών και αεροσκαφών για την τάχιστη εναρμόνιση των Ελληνικών Μοιρών σύμφωνα με πρότυπα της Συμμαχίας. Η ανταπόκριση του προσωπικού της Μοίρας υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική ο δε φόρος αίματος μεγάλος. Κατά την διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου η μοίρα απώλεσε δεκατρείς ιπταμένους.
Επόμενος σταθμός για την 336 Μοίρα αποτελεί η απόφαση της Π.Α να εφοδιαστεί με το αεροπλάνο θρύλος F-104GStarfighter. Για 29 συναπτά έτη το χαρακτηριστικό σφύριγμα του κινητήρα του απαιτητικού αεροσκάφους θα αντηχεί σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και θα γράψει μερικές ακόμα λαμπρές σελίδες στην περήφανη ιστορία της Μοίρας. Το τίμημα για άλλη μια φορά βαρύ, αφού οκτώ ιπτάμενοι θα πετάξουν για τελευταία φορά στους Ελληνικούς ουρανούς παρέα με τους αστρομαχητές.
Με την απόσυρση των F-104 η Μοίρα εφοδιάζεται με τα αεροσκάφη Α-7 Corsair με τα οποία πετά μέχρι και σήμερα, ανταποκρινόμενη σε όλο το φάσμα των αποστολών που τις έχουν ανατεθεί από την ΠΑ σύμφωνα με τα ισχύοντα επιχειρησιακά σχέδια, κυρίως σε αποστολές βομβαρδισμού λόγω του μεγάλου όγκου πυρός και αυτονομίας που διαθέτει το αεροσκάφος. Η 336 αποτελεί πλέον την μοναδική Μοίρα που είναι εφοδιασμένη με Α-7 τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως. Τα αεροσκάφη καίτοι είναι δευτέρας γενιάς και παρελήφθησαν εκ των Αμερικανικών αποθεμάτων, στα είκοσι συνεχόμενα έτη συνεχούς και επίπονης χρήσης τους η Μοίρα δεν απώλεσε ποτέ κανέναν Ιπτάμενο σε ατύχημα, δείγμα τόσο του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των πληρωμάτων όσο και της άριστης συντήρησης τους από το τεχνικό προσωπικό.Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας “ΙΚΑΡΟΣ” παρευρέθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Δ/κτου Επισμηναγού (Ι) Απόστολου Παπαδόπουλου στην 116 Π.Μ στο αεροδρόμιο του Αράξου όπου το προσωπικό της Μοίρας γιόρτασε με κάθε επισημότητα τα 70 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας της 336Μ.
Στην γιορτή παρευρέθησαν εκτός του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Μοίρας, επίτιμοι καλεσμένοι, πρώην διοικητές και υπηρετήσαντες στην 336Μ καθώς και συγγενείς και φίλοι των πεσόντων αεροπόρων που ανήκαν στην δύναμή της. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση και περιελάμβανε δοξολογία, προσκλητήριο πεσόντων, στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας καθώς και πτήση τετράδας αεροσκαφών Α-7Ε τα όποια εκτέλεσαν και εντυπωσιακή εικονική προσβολή του χώρου επίδειξης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αξία του αεροσκάφους Α-7 στον ρόλο που του έχει ανατεθεί στα “κατάλληλα” χέρια.
“70 χρόνια 336 Μοίρα, 70 χρόνια ένδοξης ιστορίας που γράφτηκε και θα συνεχίσει να γράφεται από το προσωπικό της Μοίρας, το οποίο ορμώμενο από την αγάπη για την πατρίδα και επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, ενθουσιασμό και επαγγελματική δεινότητα προσέφερε μέχρι και τη ζωή του για να πετύχει η 336Μ την αποστολή της, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που ο πρώτος Διοικητής της Μοίρας, ο αείμνηστος Πτέραρχος (Ι) Σπυρίδων Διαμαντόπουλος δήλωνε: «Καμιά θυσία δεν είναι αρκετή για την 336 Μοίρα»”.
“70 χρόνια φέροντας τον θυρεό της 336Μ στο στήθος. Σε όλους αυτούς ήταν αφιερωμένη αυτή η εκδήλωση και είναι βέβαιο ότι με τη δική τους παρακαταθήκη η πορεία της Μοίρας στο μέλλον θα είναι εξίσου εντυπωσιακή και λαμπρή.”
Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί δημοσίως τον Δ/κτη της 336Μ Επισμηναγό (Ι) Απόστολο Παπαδόπουλο καθώς και όλο το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό για την τιμή που μας έκαναν να συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις των 70 χρόνων από την ίδρυση της Μοίρας συνδράμοντας σε μέρος των ετοιμασιών αποκορύφωμα των οποίων αποτέλεσε η χορήγηση – προετοιμασία και έκδοση του επετειακού λευκώματος για τα 70 χρόνια λειτουργίας της. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον τέως Διοικητή της 336 Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Παναγιώτη Μήτταρη για την αμέριστη βοήθειά του.
Ευχόμαστε στην 336Μοίρα, Χρόνια Πολλά και καλές προσγειώσεις.


Leave a comment